ZWANGERSCHAPSVERLIES

wood bridge cute sitting
Foto door Pixabay op Pexels.com

Heb je een zwangerschap en daarmee ook je wenskindje verloren? Werd je kindje stil geboren? Verloor je een kindje? We weten dat wij jouw pijn niet kunnen wegnemen. We hopen wel dat je hier enige steun kan vinden.

Verlieservaringen vragen om ruimte voor verdriet.  Een afscheidsritueel kan helpen om het verlies letterlijk in tijd en ruimte een plekje te geven.

Soms volgt een afscheidsritueel vrij snel op je verlieservaring en beleef je het ritueel eerder in een haast verdoofde toestand. Niet zelden overleef je daarna de dagen op automatische piloot. Verdoofd door de pijn en eventuele medicatie doorsta je de tijd. Tot er een moment komt dat je voelt dat je niet anders kan dan iets met je verdriet gaan doen.  Misschien is het de roep die je hoort om te proberen opnieuw zwanger te worden.  Misschien is het de knagende leegte vanbinnen die je dwingt om stil te staan bij je verdriet… Misschien is het een ander kind dat een opmerking maakt over het  gestorven kindje en noemt het het broertje of zusje.  Misschien vraagt je omgeving jou om tijd te maken voor je verdriet, omdat ze liefdevol en bezorgd opmerken dat je niet zo lekker in je vel lijkt te zitten. In het beste geval voel je zelf dat je klaar bent om naar binnen te kijken en je verdriet alle ruimte te geven.

Soms kan het fijn zijn om samen met een niet-betrokken persoon stil te staan bij je verdriet. Bij Knooppunt Vijf bieden we je heel concrete rouw-ondersteunende oefeningen die je kunnen verder helpen in je rouwproces.

We leren je terug je adem vinden en helpen je om een veilige ruimte te maken voor jezelf.  Voel je dat je baat hebt bij rouwondersteuning na je verlies?