Wakker ouderschap

Hoe ondersteun ik nu concreet de spirituele ontwikkeling van mijn kind?
Wat is een wakkere ouder en wat kan ik doen om er eentje te worden?

Met het delen van de opvoedingsfilosofie Wakker Ouderschap wil ik jou dolgraag vanuit mijn expertise op vlak van zingeving & opvoeding bemoedigen en inspireren om – samen met mij – meer aandacht te besteden aan de spirituele ontwikkeling van onze kinderen. Tegelijk wil ik je ook uitnodigen om jouw moeder-, vader,- plus-, of wensouderschap ook te durven inzetten als ingang voor persoonlijke en spirituele groei.

Wàkker worden we elke ochtend. En vaak ook nog meerdere keren per nacht. Uitputting door slapeloosheid is een veelgehoorde en vaak zwaar onderschatte klacht bij ouders van jonge kinderen. Toch is het niet deze problematiek waar Wakker Ouderschap mee wil dealen – of onrechtstreeks misschien ook wel.
Want de vraag waar wij als ouders onze eigen energie vandaan (blijven) halen is zeker een heel relevante vraag in de persoonlijke en spirituele zoektocht die ouderschap op gang kan brengen.


O.a. het milde ouderschap van Nina Mouton, een vlotte, liefdevolle en milde vertaling van Aware Parenting in Vlaanderen en Nederland, heeft de weg geplaveid naar een nieuwe manier van kijken naar ouderschap.
Nu we niet meer de autoritaire opvoeders zijn die het slechte kind in bedwang moeten houden, maar milde begeleiders op de weg, is het denk ik tijd voor nog een volgende ontwikkeling in de paradigma-shift rond opvoeding.

Met Wakker Ouderschap worden we ons niet alleen bewust van onze taak om onze kinderen in alle liefde en mildheid te begeleiden naar volwassenheid, maar worden we ons stilaan nu ook bewust van de spirituele dimensie van het ouderschap.

Maar wat betekent nu eigenlijk het woordje “spiritueel”? 

De term ‘spiritualiteit‘ is moeilijk te definiëren. Zorgverleners die er het meeste affiniteit mee hebben – èn die als enigen tot nog toe met succes spiritualiteit als essentieel onderdeel van en in hun werkveld zijn gaan vertalen – zijn de zorgverleners in een palliatieve setting. De WHO spreekt in dat verband graag van ‘spiritual needs’ naast nood aan aandacht voor lichamelijke en psychosociale ontwikkelingen. Ook de originele tekst van het Verdrag van de Rechten van het Kind gebruikt de term “spirituel”…

Wanneer we die term ‘spiritual needs’ gaan vertalen als ‘spirituele noden,’ dan roept dat in het Nederlands zowel herkenning, als vragen en weerstanden op. Termen als levensbeschouwelijk of existentiëel of zingeving stuiten vaak minder op weerstanden. Toch kies ik hier heel bewust – en om aan te sluiten bij internationale literatuur –  voor het begrip spiritualiteit.  Ik hanteer hiervoor graag de definitie van spiritualiteit die door vele collega’s wordt gehanteerd in het onderzoeksveld van de palliatieve zorgen. 

Spiritualiteit is de dynamische dimensie van het menselijke leven die verband houdt met de wijze waarop personen (individu en gemeenschap) betekenis, doel en transcendentie ervaren,
tot uitdrukking brengen,
en/of zoeken
en de wijze waarop zij in verbinding staan met het moment,
met zichzelf,
met anderen,
met de natuur,
met datgene wat betekenisvol en/of heilig is.

(Puchalski C, Vitillo R, Hull SK, et al. (2014). Improving the spiritual dimension of whole person care).

Hoe kunnen we als ouders in ons gezin nu betekenis ervaren, tot uitdrukking brengen, zoeken? Hoe kunnen we in verbinding staan met het moment, met onszelf, met anderen, met de natuur en met datgene wat voor ons betekenisvol en/of heilig of goddelijk is?

Hoe kunnen we wàkker zijn – en blijven – voor die dimensie van ons ouderschap, bij onze kinderen en in ons gezinsleven? Wat kan je concreet doen om de beperkte tijd die je met je kinderen hebt, zo betekenisvol mogelijk door te brengen?



Daarvoor heb ik o.a. de zes lichtpuntjes voor de praktijk ontwikkeld. We zullen in dit Inspiratiefje alvast de eerste twee lichtpuntjes bekijken. In het kader van mijn eigen persoonlijke en spirituele les “doseren kan je leren” stel ik de behandeling van de volgende lichtpuntjes uit naar de Inspiratiefjes van de komende maanden.
Immers, het laatste wat ik jou toewens is een spirituele indigestie 😉

Klein hongerke nu? Hier gaan we dan…
Het eerste lichtpuntje is Stilte, want in de stilte ontstaan vaak de beste antwoorden.
Het tweede lichtpuntje is Praktijk, want kinderen doen niet wat wij zeggen, kinderen doen wat wij doen, dat wist je wellicht al.

Klik gauw door naar deze must-read als je meer vreugde, plezier, rust en ruimte wil brengen in jouw gezin…


Niets meer missen van Wakker Ouderschap? Volg ons op Instagram en Facebook!
Graag de Inspiratiefjes meteen in je mailbox? Registreer je nu!