Wie is Elke?

 

Mijn naam is Elke. Geboren in 1980 als oudste in een groot doodgewoon onderwijzersgezin. De meeste van mijn vrienden kennen me als iemand die zich gemakkelijk toont, iemand die een sfeer in een ruimte kan bepalen – en ook goed kan aanvoelen. Een (meestal) extraverte èn zeer gevoelige ziel. Ik ben er zo eentje die leeft met een voet op de gas en een voet op de rem tegelijk. Naar ’t schijnt een zeldzame combinatie van eigenschappen. Tegelijk vind ik mezelf nu niet echt zo bijster bijzonder. Ik ben een heel gewone getrouwde mama van twee kindjes, Flore en Lander. Een heel gewone vrouw met een heel gewone job als leraar. Ik zucht als het toiletpapier op is, ik kan verontwaardigd zijn en verdrietig, boos en gefrustreerd. Blij en zonnig ook. Soms nèt een tikje tè enthousiast. Vastberadener dan ik lijk, eens ik besloten heb waar ik wil voor gaan. Je bent warm en vriendelijk, is een complimentje dat ik vaak krijg. Chaotisch ben ik ook – o.a. in mijn keukenkastjes. In mijn hoofd is het soms gezellig druk – maar zelden nog warrig. Meditatie vind ik pure kracht. De MBTI typeert me als een ENFJ, het Enneagram ziet mij als de Vredestichter oftewel type 9. Verder ben ik zo een type dat het verschil wil kunnen maken: veranderingen in gang wil kunnen zetten. Als dat lukt, dan ben ik in mijn element. Vaak denk ik: Fuckit, ik ben gewoon wie ik ben en daar moeten ze het maar mee doen. Ik ben genoeg. Ik ben te nemen of te laten. Dat heb ik moeten leren. Verder heb ik altijd al iets gehad met spiritualiteit en oude tradities van kleins af aan. Dat verklaart wellicht mijn keuze voor mijn eerste studies als historica en godsdienstwetenschapper. Mijn interesse voor filosofische vakken woog daarin het sterkste door. In vakken wetenschappelijk onderzoek hield ik als generalist nooit zo van de details – al is perfectionisme soms wel een valkuil voor me. Tja… een vatje vol tegenstellingen – dat ben ik misschien ook een beetje. Tegelijkertijd moeten dingen voor mij wel kloppen. Ik hou van harmonische gehelen – en mijn levensopvatting is dan ook holistisch.

Quasi heel mijn hele jeugdige leven, dat wil zeggen voor ik moeder werd, stond ik met een groot hart voor kwetsbare kinderen in inclusief jeugdwerk en onderwijs. Ik werkte met kinderen lagere school en met pubers en gaf aan vele jeugdwerk-vrijwilligers jarenlang opleidingen over omgaan met kinderen en moeilijk gedrag. In mijn ouderschap sta ik graag bewust, maar met oog voor the bigger picture, voor de Big Why. Dat maakt ouderschap voor mij een ultieme vindplaats voor spirituele groei. De wens voor een carrière-switch naast en vanuit het onderwijs, ontstond in 2012 – nog voor de geboorte van mijn dochtertje. Ik volgde meerdere coachingstrajecten om professioneel uit te vogelen waar ik nog allemaal heen wilde vliegen en schreef me als eerste stap in voor een counselor-opleiding met twee specialisatiedomeinen: kinderwens & postpartumcounseling: het startpunt van iedere parenthood-journey.

Vanuit mijn expertise op vlak van zingeving, onderwijs en opvoeding, inspireer ik vandaag met Wakker Ouderschap graag andere ouders om samen met hun kind persoonlijk en spiritueel te groeien. Want begeleiding, ook bij de spirituele ontwikkeling, is een Recht van ieder Kind en van iedere ouder. De WereldGezondheidsOrganisatie spreekt over “spiritual needs” en “whole-person-care” om te beklemtonen dat aandacht voor spiritualiteit in confrontatie met de dood een sine qua non is de palliatieve zorgverlening. Ik vraag me dan echt af: waarom alleen dan? Is opvoeding dan ook niet een proces van “whole-person-care”? Hebben we in onze omgang met onze kinderen ook geen aandacht te besteden aan de spirituele dimensies van ons bestaan? The choice to become a parent, is the choice to become one of the greatest spiritual teachers ever (Oprah).

In die opdracht wil ik je graag inspireren en begeleiden, zodat jullie in het samenleven in gezinsverband nog méér ‘spark-joy‘ mogen gaan ervaren dan alle opruimtips van Marie Kondo tesamen. Grote fan trouwens van Marie Kondo – al blijft het toch wat lastig soms met die keukenkastjes. Gelukkig kan ik me nog beroepen op het feit dat ik twee kleine kinderen in huis heb rondlopen – en hoeft dat huishouden dus niet zo nodig perfect. Tja, dat perfectionisme, daar heb ik soms nog wel een beetje last van. Al heb ik wel geleerd om daarin vooral veel mildheid aan de dag te leggen: als EnneaNegen vind ik dat gelukkig niet zo moeilijk.

Wat lezers zeggen over de Inspiratiefjes

Supergoed en inspirerend!

Danaë, Moeder van vier

Heel aangenaam om te lezen. Luchtig en dieper afwisselen

Lore, mama in een multi-religieus gezin

We zijn benieuwd naar meer!

Linda & Sam van #Moederenmeer

Wil je graag een bijdrage leveren aan Wakker Ouderschap? Heb jij een product of dienst die ouders kan ondersteunen bij het wakker worden voor de spirituele dimensie van opvoeden?


%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close