Ouder-Kind-Oefening Mei


Je hebt wellicht in je zoektocht naar méér bewustzijn in je ouderschap al geleerd om op een liefdevolle manier NEE te zeggen aan je kind. Om het grenzen aan te geven en om je eigen grenzen te leren bewaken – want zelfzorg is voor opvoeders ook van groot belang en kindje mag en moet ook leren dat niet altijd alles zomaar kan.  Grenzen aangeven, bijvoorbeeld door het kind te wijzen op de natuurlijke consequenties van zijn handelen als alternatief voor (dreigen met) straffen of belonen kan zoals in volgend voorbeeld:
“Als mama nu de vaatwasser niet inruimt, hebben straks geen bordjes meer om uit te eten”.
Of “Nee, je krijgt nu geen koekje, want teveel snoepen maakt ons moe en lui.”
Of “Het is nu tijd om te gaan slapen, anders zijn we morgen te moe voor alle leuke dingen.”

Liefdevol grenzen aangeven en neen leren zeggen is een belangrijke vaardigheid voor een bewuste ouder. Heb je het hier lastig mee, as we all do sometimes? Blijf ons volgen voor inspirerende tips & trics rond #wakkeropjestrepen. 

#Wakkeropjestrepen?

 Je kent het wel: meestal heb je als ouder altijd nog een boel te doen, je werk stapelt op, je  huishouden staat te dansen, je hebt nog een paar mails te beantwoorden en het eten moet op tafel staan, want straks heb je nog een videoconferentie met je collega’s. Je kind komt jouw aanwezigheid opzoeken en vraagt voor de zoveelste keer vandaag “Mamaaaa of Papaaaaa… wil jij met mij…”?
Spelen? Puzzelen? Knutselen? Schommelen? Trampoline-springen? Restaurantje spelen? Een spelletje doen? Tekenen? Aaargh. Laat-me-nu-nou-èven…! En je kind krijgt het voorspelbare antwoord: “Straks, nu even niet, nog eerst even zelf spelen…” Hoeveel keer per dag wimpelen we ons kind niet af, in de hoop dat het zoetjes zelf gaat verder spelen? Soms kan het ook niet anders – er zijn nu eenmaal moetjes in een dag. 

Wat zou er gebeuren als we nu – bij wijze van experiment of oefening (no worries, niet als een permanente way of Life!)  onszelf nu eens vriendelijk zouden uitnodigen om te oefenen in het leren JA zeggen aan onze kinderen, zonder al te veel nadenken en in volle spontane overgave aan de impuls van het moment?

De oefening nodigt je uit om op een kinderlijk simpele manier te groeien in een houding van overgave en stimuleert de verbinding met je kind. Wie weet herinner jij je hierdoor wel iets van je eigen oorspronkelijkheid? 

Download hieronder de gratis Ouder-Kind-oefening voor meer SpiritualiTIJD met je kind.
Wil je graag weten waarom de mei-maand een VUUR-MAAND is? Lees dan verder!


Niets meer missen van wakker ouderschap?

Krijg de Wakker Ouderschap Inspiratiefjes direct in je mailbox.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close