MAMA VAN EEN HSP/STRONGWILLED KIND

smiling girl holding gray rabbit
Foto door Anastasiya Gepp op Pexels.com

Als bewuste mama van een hoogsensitief en strongwilled kind heb je wellicht al heel wat intuïtie ontwikkeld. Omdat je vaak al weet wat er nodig is, nog voor je iets gevraagd wordt, kan je in het dagdagelijkse leven steeds gemakkelijk crisesjes van je kinderen voorkomen. Je dimt het licht, zet de verwarming hoger of lager, zorgt voor een gezonde snack of een glaasje water. Trekt een kriebeltrui uit of aait over een bolletje.  Je voelt aan als het tijd is om even samen rustig een boekje te lezen of net nog rap even buiten te gaan voor het donker is… Op die manier kan je boze buien of ander ‘vervelend’ gedrag vaak voor zijn.

Als je zelf als mama ook hooggevoelig bent, brengt het opvoeden van dit type kind soms extra uitdagingen met zich mee en vraagt het veel liefde, energie en geduld.  Zelfzorg bij mama’s wil wel eens een dingetje zijn. Ook jij moet immers, net als je kindje, leren waar jouw grenzen liggen en wat jouw behoeftes zijn. In de drukte van een gezinsleven is het niet altijd gemakkelijk om deze te bewaken. Merk je dat je het daar moeilijk mee hebt? Kom eens praten! Samen met iemand bekijken wat jij zoal kan doen, zodat jij als hoogsensitieve mama het beste van jezelf kan blijven geven, kan zinvol zijn.

Wat ook vaak een goed hulpmiddel is om met de ‘buien’ van je hoogsensitieve/strongwilled kindje te kunnen omgaan, is het voedingspatroon van je kind individueel af te stemmen. Vele mama’s getuigden reeds dat dit verbetering gaf inzake de tolerantiedrempel voor prikkels en dus in gedrag.

Vanuit onze persoonlijke ervaring met voedselintoleranties en vanuit onze contacten met ervaren hulpverleners op vlak van gezonde voeding en suppletie, willen we moeder en kind graag ondersteunen als eten een zorg wordt.  Het is onze visie dat het welbevinden begint in de darmen.  Opgroeiende kinderen kunnen bij leerproblemen, concentratiemoeilijkheden, overprikkeling en gedragsmoeilijkheden baat hebben bij het op punt stellen van een ondersteunend voedingspatroon.

Wij vinden het dus van het grootste belang om snel en efficiënt uit te zoeken welke voeding door jou en je kindje goed verdragen wordt en met welke voeding jij en/of je kindje het moeilijker hebben.  Vele mama’s hebben reeds ervaren hoe hun baby’s en kinderen rustiger werden, handelbaarder en tevredener, eens duidelijk werd welke voeding men beter een tijdje links laat liggen.  Voor het ene kind was dit koemelk, voor het andere kind tarwe, maar soms lag de oplossing ook gewoon in het vermijden van citrusvruchten of noten of suiker of aardappelen of tomaten of nog ander schijnbaar onschuldig voedsel.

Het lijkt ons onnuttig en zelfs gevaarlijk om je kind zomaar in het wilde weg allerlei voedingsmiddelen te ontzeggen, want zo loopt je kind het risico op het ontwikkelen van tekorten en mogelijks zelfs groei- en ontwikkelingsachterstanden. Suikervrij, zoutvrij, glutenvrij, zuivelvrij of vetvrij opvoeden bijvoorbeeld, biedt geen enkele meerwaarde, als dat voor jouw individuele kind niet echt nodig is! Daarom geloven wij in een persoonlijk afgestemd voedingspatroon en niet in algemene voedingsregels die voor iedereen gelden.

De grootste reden waarom mensen twijfelen om hun voedingspatroon onder de loep te nemen, is omdat ze schrik hebben dat zij of hun kinderen dan helemaal niets meer kunnen eten. Deze angst is ongegrond. Wij vertellen jou graag een over het scala aan mogelijkheden van voedzame alternatieven die je kan integreren in je dagelijkse keuken, zodat je nog steeds lekker, gevarieerd en evenwichtig kan eten, ook als jij of je kind met intoleranties of allergieën kampt.

Zoek je meer ondersteuning om met de stevige uitdagingen van jouw sterk karaktertje om te gaan? Maak vandaag nog een afspraak met coach Elke via elke@knooppuntvijf.be of via het onderstaande invulformulier.