ZORGZIELEN

Vanuit mijn expertise op vlak van zingeving wil ik jou zorg- en or onderwijsprofessional versterken in jouw existentieel professionalisme.

Het levensverhaal van cliënten, patiënten of pupillen kent immers een fysieke, sociale, psychologische én existentiële of zingevingsdimensie.
Zeker ervaringen aan de beginzijde (kinderwens en geboorte) en de eindzijde (nakend sterven) van het leven, maar ook andere groeicrisissen waaronder rouw, depressie, burn-out e.d. laten zich gemeenschappelijk kenmerken door ervaringen van zin-deficiëntie.

Mensen doen dan uitspraken als: “wat heeft het allemaal voor zin”? “het lijkt me allemaal zo zinloos” “waarom overkomt mij dit?” “wat moet ik met mijn leven als…” “ik voel me zo nutteloos” “ik voel me zo klein” ik voel me zo machteloos” “wat is de bedoeling van dit alles”…?

Vaak gaan we als hulpverleners gemakkelijk voorbij aan deze vragen of opmerkingen.  Liever zoeken we oplossingen. Of we adviseren om deze vragen beter niet of ànders te stellen, we leren aan om te focussen op het positieve of trachten te werken met gegevens en antwoorden wèl zeker zijn…

Hoe waardevol onze zorg ook is, vaak doen we niet ècht recht aan de zingevingsdimensie van de zorgvraag die de patiënt/cliënt op dat moment stelt. Soms maken deze vragen ons ongemakkelijk. We hebben immers niet alle antwoorden.

Hoe kan je als zorgverlener zorgvuldiger omgaan met zulke vragen?
Welke tools heb je in handen om ze niet weg te wuiven, weg te schuiven of weg te redeneren?

Wil je jouw existentiëel professionalisme versterken?
Schrijf je in voor een vorming: 

Een vorming volgen kan op drie manieren: 

1) Op individuele traject-basis
Dan ben je welkom in een reeks van 5 individuele vormingsmomenten.
We werken dan vraaggestuurd en reflecteren op waar je tegenaan loopt in jouw beroepspraktijk.  

2) Via ons cursus-aanbod
Kijk in onze rubriek “agenda” wanneer de volgende reeks “versterk je existentiëel professionalisme” doorgaat of hou de Facebookpagina van Knooppunt Vijf in de gaten.

3) In een vorming op maat van jouw organisatie
Wil je graag een vorming aanvragen voor jouw (groeps)praktijk/beroepsvereniging/studenten…?
We werken op maat graag een aanbod voor je uit.
Vul ons contactformulier in om te informeren naar de mogelijkheden.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close