De eerste taak op je mama-bord: voeden

Foto door Wayne Evans op Pexels.com

Als mama is het voeden van je kind één van de allereerste taken die je op je bord krijgt.  Krampjes, huilen, een vertering die maar moeilijk op gang komt. Rode billetjes. Moeilijke etertjes.  Het houdt je dag in dag uit bezig. Inzake borstvoeding èn/of flesvoeding, gezonde baby-voeding en voeding voor (jonge) kinderen, zijn er zoveel richtlijnen dat je soms door het bos de bomen niet meer ziet.

Vanuit onze persoonlijke ervaring met voedselsintoleranties en vanuit onze contacten met ervaren hulpverleners op vlak van gezonde voeding en suppletie, willen we mama’s en hun baby’tjes en (jonge) kinderen graag ondersteunen als eten een zorg wordt.  Het is onze visie dat het welbevinden van baby’s en mama’s begint in de darmen.  Ook opgroeiende kinderen kunnen bijvoorbeeld bij leerproblemen of concentratiemoeilijkheden baat hebben bij het op punt stellen van een ondersteunend voedingspatroon.

Wij vinden het dus van het grootste belang om snel en efficiënt uit te zoeken welke voeding door jou en je kindje goed verdragen wordt en met welke voeding jij en/of je kindje het moeilijker hebben.  

Vele mama’s hebben reeds ervaren hoe hun baby’s en kinderen rustiger werden, handelbaarder en tevredener, eens duidelijk werd welke voeding men beter een tijdje links laat liggen.  Voor het ene kind was dit koemelk, voor het andere kind tarwe, maar soms lag de oplossing ook gewoon in het vermijden van citrusvruchten of noten of suiker of aardappelen of tomaten of nog ander schijnbaar onschuldig voedsel. Voor baby’tjes die borstvoeding krijgen, is het natuurlijk zaak om als mama in functie van je babytje ook tijdelijk je voedingspatroon aan te passen.  Voor mama’s en babytjes die blijer worden van kunstvoeding, kan perfect opgespoord worden welk merk en welk type voeding voor jouw kindje het meest aangewezen is. Niet elke bus melkpoeder is immers dezelfde. 

Het lijkt ons onnuttig en zelfs gevaarlijk om je kind zomaar in het wilde weg allerlei voedingsmiddelen te ontzeggen, want zo loopt je kind het risico op het ontwikkelen van tekorten en mogelijks zelfs groei- en ontwikkelingsachterstanden. Suikervrij, zoutvrij, glutenvrij, zuivelvrij of vetvrij opvoeden bijvoorbeeld, biedt geen enkele meerwaarde, als dat voor jouw individuele kind niet echt nodig is! Daarom geloven wij in een persoonlijk afgestemd voedingspatroon en niet in algemene voedingsregels die voor iedereen gelden.  

De grootste reden waarom mensen twijfelen om hun voedingspatroon onder de loep te nemen, is omdat ze schrik hebben dat zij of hun kinderen dan helemaal niets meer kunnen eten. Deze angst is ongegrond. Wij vertellen jou graag een over het scala aan mogelijkheden van voedzame alternatieven die je kan integreren in je dagelijkse keuken, zodat je nog steeds lekker, gevarieerd en evenwichtig kan eten, ook als jij met intoleranties of allergieën kampt.

Heb jij het gevoel dat jij of je kindje moeite hebben met bepaalde voeding?
Kamp je met het borstvoeding/flesvoedingdilemma?

Neem dan zeker eens contact met ons op om samen te bekijken welke opties er zijn om van eten weer een fijn gebeuren te maken in plaats van een strijd of een aanhoudend krampjesverhaal.