Kinderwens bij chronische ziekte

Als wensmama met een chronische ziekte komt er heel wat meer kijken bij het thema ‘kinderwens’…
Meer en meer wordt kanker een chronische aandoening, maar ook cvs, fybromyalgie, ms, diabetes, pcos, endometriose… kunnen je kinderwens danig dwarsbomen.

Soms is zwanger worden om wille van je ziekte op zich al een hele uitdaging. Soms is het vooral het zwanger zijn dat je zwaarder valt dan gedacht. Soms is het de ziekte zelf en de angst om de komst van een baby’tje niet aan te kunnen, die je blokkeren in de realisatie van je kinderwens.
Het is dan zaak om op voorhand goed in kaart te brengen welk “dorp” jou kind mee zal opvoeden, cf. de uitspraak “it takes a Village to raise a child”.

Bij chronische ziektes is zelfzorg een belangrijk thema. Het omgaan met je eigen gevoelens en grenzen, het grenzen aangeven aan anderen, het aanvaarden van grenzen die anderen aangeven, het opkomen voor en invullen van de eigen behoeften enz… zijn zaken die je in omgang met een chronische ziekte moet leren. Deze vaardigheden zijn echter ook van belang als je mama wordt.  In zekere zin zou je kunnen zeggen dat je chronische ziekte die je parten speelt, je ook al een beetje voorbereiden kan op het moederschap, mits je er op een gepaste manier leert mee omgaan.

Ben jij een wensmama met een chronische ziekte en wil jij je graag zo optimaal mogelijk voorbereiden op een zwangerschap?

Contacteer ons voor een check-in gesprek en eventuele trajectbegeleiding.