zwanger met hart en ziel

Foto door Pixabay op Pexels.com

Zoveel literatuur er bestaat om je als zwangere van naaldje tot draadje te vertellen hoe het lichaam van je kindje zich ontwikkelt in je buik, zo weinig literatuur vind je over wat je zwangerschap doet met jouw persoonlijke ontwikkeling en/of ziel-ontwikkeling en over wat de intrede in een nieuw aards bestaan betekent voor je kindje.

Zwanger worden en moeder/vader worden brengt je vaak terug naar de tijd dat je zelf kind was en naar de eigen relatie met je vader/moeder.  Het kan goed zijn om hier al tijdens je zwangerschap eens bij stil te staan. Om te reflecteren op wat je anders wil doen en waar je juist dankbaar voor bent, bijvoorbeeld.

Daarnaast is het verwachten van een kindje met een eigen ziel en een eigen levensprogramma, dat nieuw en ànders is dan het jouwe, is een boeiende en ingrijpende gebeurtenis.  We krijgen onze kinderen slechts ‘te leen‘ zei iemand ooit. Het is goed te beseffen dat een kind géén verlengstuk is van jezelf, maar een op zichzelf staand wezentje met eigen eigenaardigheden, kwaliteiten en karakteristieken. Anderzijds is het ook goed om te beseffen dat er na de drie keer drie maanden zwangerschap eigenlijk ook nog een vierde trimester buiten de baarmoeder is, waarbij het kindje de allergrootste nood heeft aan jouw zorg, liefde en omhulling: de kraamtijd.
 
Hoe kan je tijdens je zwangerschap reeds je afstemmen op je kindje? Hoe kan je je oor te luisteren leggen en contact maken met je baby’tje, dat jou reeds vanuit de buik allerlei zaken probeert te vertellen?  

Hoe kan je op een bewuste manier je zwangerschap beleven en stap voor stap niet alleen de lichamelijke ontwikkelingen, maar ook de persoonlijke en zielsontwikkelingen van jezelf en van je kindje volgen? 

Ook voor counseling rond deze thema’s kan je bij Knooppunt Vijf terecht.