ZWANGER WORDEN GAAT NIET ALTIJD VANZELF

close up of pink indoors
Foto door Pixabay op Pexels.com

Soms heeft de natuur een handje hulp nodig.

Wensmama’s en wenspapa’s hebben als koppel heel wat mogelijkheden om hun vruchtbaarheid medisch te laten ondersteunen.

Wanneer je in het circuit van medisch begeleide voortplanting terechtkomt, is het vaak de eigen gynaecoloog die een doorverwijzing doet naar een fertiliteitscentrum.

Echter, het ene vruchtbaarheidscentrum is het andere niet. In België bestaan er 2 soorten vruchtbaarheidscentra:

De A-centra die de vruchtbaarheid behandelen tot de fase van de pick-up (oogsten van de eicellen) en dan doorsturen naar een B-centrum (dat over een laboratorium voor embryologie beschikt) voor het terugplaatsen van embryo’s.

Er bestaan 14 A-centra.

De B-centra beschikken over een laboratorium voor embryologie waarmee ze enerzijds een in-vitrobevruchting kunnen uitvoeren en anderzijds gameten en embryo’s kunnen behandelen en bewaren. U moet dus naar één van deze centra gaan voor de terugplaatsing van embryo’s. Er bestaan 17 B-centra.

In een tijd waarin patiënten steeds beter geïnformeerd zijn en mondiger worden, moeten deze centra erg hun best doen om kwaliteitsvolle zorg aan te bieden.

Onze ervaring met wensouders leert echter dat de zorgzame omgang met kinderwensouders zeer sterk verschilt van centrum tot centrum.

Knooppunt Vijf helpt je om je goed te oriënteren en een centrum uit te kiezen dat aandacht heeft voor een zorgzame omgang met kinderwensouders. Zo verklein je de kans dat je met een zware “kater” uit je fertiliteitsbehandelingen komt en vergroot je de kans op een mooie post-partum periode als jij je wens-kindje eenmaal in je armen houdt.

Sommige kinderwensouders die een fertiliteitstraject doorspartelden, vertellen nadien dat ze het gevoel hebben geconfronteerd te zijn geweest met grensoverschrijdend gedrag (de zogeheten medical abuse) tijdens een fertiliteitstraject.  Hoe bewaken jullie als koppel je grenzen, samen en individueel, als het gaat over fertiliteit? Hoe kan je respectvol en toch duidelijk grenzen aangeven ook aan medici?

Ook dat kan je leren bij Knooppunt vijf, zowel tijdens vormingen in groep, als tijdens counseling-trajecten.